Sommenverzekering of schadeverzekering AOV

dinsdag, 8 januari 2013

In dit bericht wordt uitleg gegeven over de AOV’s voor de zelfstandig ondernemers zoals deze beschikbaar zijn in de markt. Simpel gezegd zijn deze verzekeringen te verdelen in twee typen:

1.de sommenverzekering;
2.de schadeverzekering.

Het verschil tussen beide typen verzekeringen kan belangrijke gevolgen voor u hebben. Daarom lichten we ze hieronder kort toe.

Sommenverzekering

Bij de sommenverzekering bepaalt de mate van arbeidsongeschiktheid de hoogte van uw uitkering. U bent voor 100% arbeidsongeschikt geraakt? Dan kunt u rekenen op een volledige uitkering van de verzekerde jaarrente.
Bent u gedeeltelijk arbeidsongeschikt, bijvoorbeeld voor 50%? Dan ontvangt u een uitkering van 50% van de verzekerde jaarrente.

Kortom, de sommenverzekering is duidelijk en biedt u zekerheid.

Schadeverzekering

Bij de schadeverzekering is, naast de mate van arbeidsongeschiktheid, ook uw inkomen tijdens uw arbeidsongeschiktheid van belang.

Een schadeverzekering vergoedt niet meer dan uw inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid, ongeacht de hoogte van uw verzekerde jaarrente. Om uw inkomensverlies te berekenen wordt uw gemiddelde inkomen van de drie jaren voordat u arbeidsongeschikt werd, verminderd met het inkomen dat u tijdens uw arbeidsongeschiktheid nog ontvangt.
Hierdoor kan het dus gebeuren dat de verzekerde jaarrente (waarover u premie betaalt) niet volledig wordt uitgekeerd, ook niet bij volledige arbeidsongeschiktheid!

Conclusie: de schadeverzekering geeft u minder zekerheid dan de sommenverzekering.

« Terug naar nieuwsoverzicht