Aftrek advieskosten lijfrente en AOV

maandag, 1 oktober 2012

Het ministerie van Financiën wil, volgens het FD, advieskosten voor lijfrentes en AOV’s ontdoen van fiscale aftrekbaarheid.

“Afschaffing van de aftrekbaarheid is een logisch gevolg van de invoering van het provisieverbod”, aldus een woordvoerder van staatssecretaris Weekers (Financiën).

Vanaf het provisieverbod wil het ministerie dat alleen de ‘zuivere premie’ in aanmerking komt voor aftrek. Dit standpunt stuit op scherpe kritiek van tussenpersonen en verzekeraars.

“De minister heeft beloofd dat de invoering van het provisieverbod fiscaal neutraal zou verlopen”, aldus Adfiz. Het Verbond wijst erop dat het advies duurder wordt en dus minder toegankelijk.

Financiën en de belangenorganisaties zijn nog in overleg over een oplossing. Voor het ministerie is handhaving van de aftrekbaarheid bespreekbaar als elke tussenpersoon de in rekening gebrachte advieskosten aan de Belastingdienst levert. De fiscus kan de informatie dan gebruiken voor de Vooringevulde Aangifte. Dit is echter een te grote administratieve last.

« Terug naar nieuwsoverzicht