Vrouwelijke ZZP verdient minder dan mannelijke

dinsdag, 26 juni 2012

In het eerste kwartaal van 2012 waren er bijna 750 duizend zelfstandigen zonder personeel: 265 duizend vrouwen en 484 duizend mannen. Bij zowel vrouwen als mannen is het aantal zelfstandigen zonder personeel sinds het begin van deze eeuw sterk toegenomen.

Vrouwelijke zzp'er verdient 40% minder

Vrouwelijke zelfstandigen zonder personeel hebben een aanzienlijk lager inkomen uit de eigen onderneming dan mannelijke. Zij werken ook vaker in minder betalende sectoren dan mannen.

Anders dan bij de vrouwen speelt het opleidingsniveau bij de mannelijke zelfstandigen zonder personeel geen rol bij de hoogte van het inkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Het mediane inkomen uit onderneming van een zelfstandige zonder personeel kwam in 2010 uit op ruim 21 duizend euro. Het inkomen van de vrouwen lag met 15 duizend euro 40 procent lager dan dat van de mannen (26 duizend euro). Het verschil is slechts voor een beperkt deel toe te schrijven aan het aantal gewerkte uren. Onder voltijds werkende zelfstandigen zonder personeel bedraagt het inkomensverschil nog steeds een derde.

(bron: InFinance / CBS)

« Terug naar nieuwsoverzicht