Misverstanden niet afsluiten AOV op een rijtje

donderdag, 12 januari 2012

Als u als ondernemer arbeidsongeschikt raakt, kan dat enorme financiële gevolgen hebben. Uw inkomen kan flink dalen omdat u niet of slechts beperkt aan het werk kunt. Niet alleen een ongeval, maar ook ziekte zoals een zware griep of longontsteking kan daarom al grote gevolgen hebben.

Als ondernemer kunt u vaak geen aanspraak maken op de sociale zekerheid. Het is daarom belangrijk dat u zichzelf tegen dit risico indekt. Zo blijft u, ook in geval van arbeidsongeschiktheid verzekerd van inkomen.

AOV afsluiten of niet: een bewuste keuze?

Het merendeel van de ondernemers heeft dus geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Vaak blijkt dit voort te komen uit misverstanden.

Misverstand één: het overkomt mij niet
“Ik ben nooit ziek.” Of: “Als ik ziek word, werk ik gewoon door.” Als u zich in deze uitspraken herkent, bent u niet de enige ondernemer met deze instelling. Toch kunnen veel ondernemers u uit eigen ervaring vertellen dat arbeidsongeschiktheid onverwacht de harde realiteit kan zijn. En dat er dan van doorwerken geen sprake meer is. Arbeidsongeschiktheid is voor iedereen een reëel risico.

Misverstand twee: Ik heb daar een spaarpotje voor
De helft van de ondernemers heeft een spaarpot voor als ze arbeidsongeschiktheid raken. Sparen is prima, maar arbeidsongeschiktheid kunt u niet voorspellen. Stel dat u morgen ziek wordt. Heeft u dan genoeg spaargeld om daar ook gedurende een langere periode voldoende inkomen uit te halen?

Misschien kunt u de financiële gevolgen van een griep of een verkoudheid prima zelf opvangen. Maar als u langdurig arbeidsongeschikt bent, bent u met een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekerd van een uitkering.

Misverstand drie: Er is vanuit de overheid wel een regeling
Helaas, het risico van arbeidsongeschiktheid komt helemaal voor uw eigen rekening. De overheid biedt arbeidsongeschikte ondernemers, behalve de bijstand, geen vangnet. En kunt u van een bijstandsuitkering uw vaste lasten betalen, in uw levensonderhoud voorzien en uw bedrijf draaiende houden?

Misverstand vier: Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is te duur
Er zijn diverse arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. De premie is afhankelijk van uw keuzes, zodat er voor iedereen een betaalbare oplossing mogelijk is. De premie die u per periode betaalt, is daarnaast aftrekbaar: u profiteert van een belastingvoordeel, waardoor de uiteindelijke kosten flink lager zijn.

Misverstand vijf: Als starter heb ik nog geen AOV nodig
“Een arbeidsongeschiktheidsverzekering sluit ik wel af als mijn bedrijf goed gaat lopen”. Denkt u er als starter ook zo over? Vreemd eigenlijk. Uw bedrijf is waarschijnlijk helemaal van u afhankelijk, meer nog dan bij ondernemers die al wat langer bezig zijn. Als u ziek wordt, staat de continuïteit van uw bedrijf dus op het spel.

Als starter heeft u bovendien nog geen vermogen opgebouwd waarop u terug kunt vallen. Eigenlijk bent u dus juist heel kwetsbaar. En doet u er dus juist als starter goed aan om in ieder geval een deel van uw inkomen veilig te stellen.

Fijn om te weten: als startende ondernemer krijgt u bij vrijwel alle AOV verzekeraars in het eerste jaar of soms de eerste jaren zelf, een forse korting op de AOV premie. Daarnaast bespaart u via ons doorlopend tot 20% op de premie, omdat u uw AOV provisieloos via ons kunt afsluiten.




« Terug naar nieuwsoverzicht