Renseignering AOV vanaf 1 januari 2012

maandag, 24 april 5533

Vanaf 1 januari 2012 zijn verzekeraars wettelijk verplicht informatie over inkomensverzekeringen door te geven aan de Belastingdienst. Dit geldt dus ook voor de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Voor wie geldt de renseignering?

De renseignering geldt alleen voor natuurlijke personen met een inkomensverzekering waarvan de premie aftrekbaar is. Het gaat hierbij om verzekeringnemers die ook recht hebben op de uitkering van de verzekering.

Welke gegevens moet de verzekeraar verstrekken en waarom?

De verzekeraar waar de AOV loopt informeert de Belastingdienst over gegevens die nodig zijn voor de aangifte inkomstenbelasting van klanten. Dit is bijvoorbeeld de aftrekbare premie die iemand in een jaar heeft betaald en een eventuele wijziging van de verzekering. Met deze gegevens kan de Belastingdienst de belastingaangiftes controleren. In de toekomst gaat de Belastingdienst deze gegevens van tevoren invullen op het aangiftebiljet. Bij het informeren van de Belastingdienst moeten arbeidsongeschiktheidsverzekeraars de persoonsgegevens, het burgerservicenummer, het polisnummer, de aftrekbare premie en de soort verzekering vermelden.

De informatieplicht gaat in op 1 januari 2012. Vanaf dat moment moeten verzekeraars jaarlijks achteraf aan de Belastingdienst doorgeven hoeveel aftrekbare premie een klant in een jaar heeft betaald aan zijn of haar arbeidsongeschiktheidsverzekering. De informatie over het belastingjaar 2012 zal dan dus begin 2013 aan de Belastingdienst doorgegeven worden.

Communicatie naar klanten met een AOV

Vanaf half oktober ontvangen klanten op wie de renseignering van toepassing is een brief waarin verzekeraars bovenstaande wijzigingen uitleggen. Deze brieven worden rechtstreeks naar de klant gestuurd, omdat wet- en regelgeving verzekeraars verplichten dat zij belangrijke informatie rechtstreeks aan de klant moeten verstrekken.

Voor een correcte renseignering zullen de verzekeraars in de brief verzoeken de gegevens te controleren en aan te vullen.

gerelateerd:

Fiscale wijziging 2011
Wijziging uitkerende AOV

« Terug naar nieuwsoverzicht