Claims beroepsziekten dalen

maandag, 18 juli 2011

Het aantal beroepsziektenclaims is vorig jaar met elf procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). De daling kan worden toegeschreven aan de afname van asbestgerelateerde claims.

Hoewel claims voor asbestziekten nog altijd 69 procent van het totaal aantal beroepsziektenclaims bij aansprakelijkheidsverzekeraars voor hun rekening nemen, blijkt dat het aantal asbestclaims vorig jaar met ruim een kwart is afgenomen.

Naast verzekeraars krijgen ook bedrijfsartsen minder meldingen over asbestziekten (zoals mesothelioom) binnen, zo blijkt uit cijfers van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Dit kan worden veroorzaakt door de verbeterde asbesthygiëne, maar ook door een afname van het aantal jonge patiënten met maligne mesothelioom.

Het aantal RSI-claims is sinds 2009 iets gestegen: in 2010 kwamen vijftien claims meer binnen dan in 2009. De RSI-claims vormden vorig jaar echter maar een klein deel (vijf procent) van het totaal aantal gemelde beroepsziektenclaims, zeker vergeleken met de piek in 2003. Toen waren er 226 meldingen en vormden deze claims nog ruim een kwart van het totaal aantal meldingen.

“Dat wil echter niet zeggen dat RSI een ‘ondergeschikte’ beroepsziekte is”, licht statisticus Catalina Mesina van het CVS toe. “Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) registreerde in 2009 maar liefst 3.300 meldingen met RSI-klachten als oorzaak: dat is een derde van het totaal aantal geaccepteerde meldingen bij het NCvB.”(bron: VVP)

« Terug naar nieuwsoverzicht