Gevolgen inhouding loonbelasting voor AOV-verzekerde

woensdag, 1 juni 2011

Sinds 1 januari 2011 zijn inkomensverzekeraars verplicht loonbelasting in te houden op een AOV-uitkering. Deze maatregel kan voor een AOV-verzekerde vérstrekkende gevolgen hebben als hij arbeidsongeschikt raakt.

Gevolgen netto uitkering

Stel dat een ondernemer volledig arbeidsongeschikt raakt en daardoor geen inkomsten heeft. Hij ontvangt dan van de verzekeraar waar de AOV is afgesloten maandelijks een netto uitkering waarvan hij zijn uitgaven kan betalen.
Eén van die uitgaven is het betalen van belasting over de inkomsten uit zijn onderneming.

Deze belasting wordt vooraf vastgesteld (conform de voorlopige aanslag van de Belastingdienst) over de inkomsten die hij verwacht te halen. Nu deze ondernemer arbeidsongeschikt is, zullen zijn inkomsten lager uitvallen dan waar zijn voorlopige aanslag op gebaseerd is. Dit kan een vervelende situatie opleveren.

TIP: Voorlopige aanslag wijzigen

De uitkering die de ondernemer ontvangt vanuit de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de voorlopige aanslag inkomstenbelasting die hij moet betalen, kunnen tot de situatie leiden dat de ondernemer per maand weinig overhoudt. Bij zo’n dreigende situatie is het aan te raden om tegelijkertijd met de arbeidsongeschiktheidsmelding de voorlopige aanslag te wijzigen. De inkomsten zullen door de volledige arbeidsongeschiktheid naar alle waarschijnlijkheid ook (veel) lager uitvallen. En is het dus vaak heel reëel de voorlopige aanslag bij te stellen.

Zie ook Wijziging fiscale behandeling inkomensverzekering 2011

« Terug naar nieuwsoverzicht