ZZP er wel gelukkig, niet goed verzekerd

woensdag, 10 november 2010

Word gelukkig word zelfstandig. Maar dan wel als zelfstandige zonder personeel, want personeel brengt te veel kopzorgen met zich mee. Vooral als het gaat om regelingen bij ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. De ZZP'er heeft daar inderdaad niet mee te maken en blijkt over het algemeen een broertje dood te hebben aan arbeidsongeschiktheid en de verzekering daarvan.

Weinig ZZP'ers hebben een AOV
Een interessant onderzoek dat in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken is uitgevoerd bevat enkele opmerkelijke resultaten. Niet verrassend is dat de meeste ZZP'ers gelukkig zijn met hun werk en werkomstandigheden. Wat echter wel opvalt, is de verzekeringsdichtheid onder deze populatie tegen het risico van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Uit het bewuste onderzoek blijkt dat slechts 36% van de 632.000 zelfstandigen zonder personeel een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft afgesloten. Voor het risico van inkomstenterugval bij kortdurende ziekte heeft 20% bescherming geregeld.

Vangnet AOV
De SER heeft onlangs nagedacht over de ZZP'er en inkomensbescherming bij arbeidsongeschiktheid. Zij concludeert dat een (verplicht) sociaal vangnet onwenselijk is. Wel wordt het al bestaande vangnet, de vangnet AOV, op hun verzoek tijdelijk opengesteld voor niet verzekerde zelfstandigen. Ook geldt dat toekomstige startende ondernemers ruimer de tijd krijgen om zich te verzekeren via dit vangnet. De SER geeft verder aan dat de zelfstandige over het algemeen voldoende keuze in en mogelijkheid tot het verzekeren van arbeidsongeschiktheid heeft. Waarom dan toch dat lage verzekeringspercentage? Wordt de AOV misschien te duur bevonden?

ZZP'er met AOV nog gelukkiger
Het is zinvol voor de, al dan niet startende, zelfstandige om het volledige aanbod aan AOV's te overzien en niet enkel de 'reguliere' AOV voorgeschoteld te krijgen. Een goed advies is daarmee onontbeerlijk. Voor de zelfstandige die zich niet heeft kunnen verzekeren vanwege slechte gezondheid is er vanaf 1 november tot 31 januari 2011 de mogelijkheid om alsnog de vangnet AOV af te sluiten. Een ZZp'er wordt mèt arbeidsongeschiktheidsverzekering vast nog gelukkiger!

(bron: Reaal)

« Terug naar nieuwsoverzicht