Toelichting Belastingwijziging per 1 januari 2011

dinsdag, 21 september 2010

Wat houdt de wijziging in de Belastingwetgeving in?

Vanaf 1 januari 2011 zijn alle inkomensverzekeraars wettelijk verplicht (loon)heffingen toe te passen op periodieke uitkeringen door invaliditeit, ziekte of ongeval. Deze loonheffingen bestaan uit:

Loonbelasting.
Premie volksverzekeringen.
De bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw).

Dit geldt voor alle personen die op individuele basis een inkomensvoorziening hebben getroffen.

Wijzigt de hoogte van mijn uitkering?

De hoogte van uw uitkering wijzigt niet als gevolg van de wijziging in de Belastingwetgeving. Het uitkeringsbedrag dat u periodiek ontvangt wijzigt echter wel; u ontvangt vanaf 1 januari 2011 een netto uitkering van ons in plaats van de bruto uitkering die u momenteel ontvangt. Vanaf 1 januari 2011 passen verzekeraars loonheffingen toe op uw periodieke uitkering. Hiervoor zullen zij de zogeheten ‘groene tabel’ gebruiken. Het belastingpercentage dat op uw uitkering zal worden ingehouden, is afhankelijk van de hoogte van uw uitkering en het feit of u wel of geen recht heeft op loonheffingskorting.

Wat is loonheffingskorting?
Loonheffingskorting betreft een korting op de loonbelasting en premie volksverzekeringen. Als u een uitkering of loon ontvangt, heeft u recht op de zogeheten ‘loonheffingskorting’. Door het toepassen van deze korting betaalt u minder loonbelasting en premie volksverzekeringen. De loonheffingskorting mag maar door één werkgever of uitkeringsinstantie worden toegepast. Wordt de loonheffingskorting onterecht twee keer toegepast dan betaalt u te weinig belasting. In dat geval moet u het verschil achteraf alsnog terugbetalen aan de Belastingdienst.

Verandert de manier van uitbetalen?
Nee. Deze wijzigt niet. Verzekeraars betalen uw uitkering uit op de voor u bekende manier; via uw verzekeringsadviseur of rechtstreeks.

Welke gegevens heeft de verzekeraar van u nodig?
Om de gewijzigde Belastingwetgeving toe te kunnen passen op uw uitkering hebben verzekeraars de volgende informatie van u nodig:
- Het compleet ingevulde en ondertekende ‘Antwoordformulier’. Deze zult u meestal per post van hen ontvangen.
- Een kopie van uw geldige legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).

« Terug naar nieuwsoverzicht